COVID-19 PANDEMİSİ SÜRECİNDE KURUMSAL ALGI OLUŞTURMAK
Anahtar Kelimeler:
Kurumsal Algı, Algı, COVID-19, TRT, Instagram, TwitterÖzet
Gelişen internet teknolojileri insan yaşamının her alanını derinden etkilemektedir. Giderek dijitalleşen dünyada iletişim araçları da bu değişimden payını almaktadır. Mağara duvarlarına çizilen şekillerle başlayan iletişim süreci yerini mobil cihazlarla iletişime, sosyal medya adı verilen sınır ötesi özgür paylaşımlara dönüşmüştür. Dünya üzerinde milyarlarca insan sosyal medya kanalları üzerinden günde milyarlarca içerik üretmekte ve aynı içerikler yine insanlar tarafından hızla tüketilmektedir. Bireysel kullanıcılar tarafından mobil cihazların gelişmiş özellikleri yardımıyla kolayca üretilen sosyal medya içerikleri, işletmeler ve kurumlar için başka bir anlam ifade etmektedir.
Kurumsal fayda için üretilen içerikler hedef kitleler üzerinde kurumsal bir algı oluşturmak üzere kodlanmaktadır. Kurumsal algıyı doğru yöneten kuruluşlar daha geniş kitlelere ulaşmakta, kriz dönemlerinden daha kolay çıkmakta ve daha fazla gelir elde etmektedir.
Yeryüzünü bütünüyle etkileyen COVID-19 Pandemisi kurumların planlamadıkları bir algı yönetimi süreci yürütmelerine neden olmuştur. 11 Mart 2020’de Türkiye’deki ilk COVID-19 vakasının duyurulmasıyla Türkiye’deki kurumlar da bu sürece dâhil olmuşlardır. Kurumsal algılamada içerik üretimini önemini araştırmak üzere gerçekleştirilen bu çalışmada Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’na (TRT) ait sosyal medya hesaplarının içerikleri incelenmiştir. Kovid-19 pandemisi döneminde kurumun sosyal medya hesaplarından paylaşılan içeriklerin göz önüne alındığı araştırmada, TRT’nin COVID-19 Pandemisi sürecinde sosyal medya içeriklerinde neleri ele aldığını saptamak ana sorunsal olarak belirlenmiştir. Ayrıca içeriklerin genel amacı, kurumsal algı ögelerini taşıyıp taşımadığı, taşımaktaysa hangi kurumsal algı ögelerine sahip olduğu gibi sorulara yanıt aranmıştır.